Peter Broeders
Visual artist

About

Peter Broeders, Oud Beijerland 1969

Peter Broeders: Een leven in dienst van de kunst
Al vanaf jonge leeftijd heeft Peter Broeders een bijzondere passie voor kunst. Wat begon als een jeugdige fascinatie, groeide uit tot een levenslange zoektocht naar de essentie van mens en cultuur, gevangen in indrukwekkende tekeningen en schilderijen. Zijn werk wordt gekenmerkt door een diepgaande studie van menselijke vormen, culturele verbondenheid en de integratie van techniek en thema.
Peter tekent en schildert al sinds zijn elfde jaar. Vanaf die leeftijd, na geïnspireerd te zijn door een kunstenaar die hij op vakantie heeft ontmoet, is hij tekenlessen gaan volgen. De jaren erna zat hij elke dag aan de tekentafel en leerde hij ook de beginselen van het schilderen. Al snel was hij vastbesloten om naar de kunstacademie te gaan. In Den Haag volgde hij zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Zijn voorkeur in die tijd was abstract werk, maar omdat hij inmiddels zoveel ervaring had in figuratief werk, besloot hij zich hier verder op toe te leggen.

Na de academie ontdekte Peter dat tekenen zijn specialiteit was, in het bijzonder het tekenen naar model. Hij ging op zoek naar geschikte modellen, en in de jaren na zijn studie ontwikkelde hij een oeuvre van pasteltekeningen waarmee hij zijn plaats in de kunstwereld verstevigde. Het waren geen eenvoudige studies van menselijke houdingen of louter artistieke registraties van het lichaam. Het waren tekeningen die de essentie van de persoonlijkheid vingen – stille getuigen van momenten waarin het mens-zijn zichzelf openbaarde.
Omdat Peter het modeltekenen niet zag als een eindpunt, maar als een periode van studie om zichzelf verder te ontwikkelen, evolueerde zijn werk geleidelijk naar meer thematische werken. Tijdens zijn focus op modellen groeide ook zijn interesse in mensen uit andere culturen. Deze fascinatie bracht hem ertoe te onderzoeken wat hen verbindt: hun cultuur, geschiedenis, religie en leefomgeving, met als belangrijkste boodschap de universele verbondenheid tussen alle mensen. Dit thema vat hij samen in één woord: Nakwach, wat in de taal van de Noord-Amerikaanse Hopi-bevolking "broederlijkheid" betekent.

Hoewel Peter geen tekort had aan technische vaardigheden, bleef hij zichzelf uitdagen. Het thema Nakwach kreeg steeds meer vorm in zijn werk, maar er ontbrak nog een element. Hij wilde gedrevener worden in het schilderen van landschappen, en wijdde zich daarom aan het ontwikkelen van deze vaardigheid. Vooral het werken met fijne penseeltjes was nieuw voor hem. Niet langer bleef hij in de schetsfase, maar werkte hij zijn schilderijen tot in de kleinste details uit.
Met deze nieuwe benadering voegde Peter nog een extra dimensie toe aan zijn thematische werk: de lijst werd een integraal onderdeel van het schilderij. In de lijst snijdt hij vormen die doorlopen vanuit het schilderij, waardoor ze niet los van elkaar kunnen worden gezien. Zo worden schilderij en lijst samen een krachtig geheel, waarin de boodschap van zijn werk nog sterker tot uiting komt.
Peter Broeders’ kunst is een uitnodiging om verder te kijken dan het oppervlak. Zijn werk vertelt verhalen over menselijkheid, broederlijkheid en de kracht van detail. Met elke penseelstreek en lijn laat hij zien dat kunst niet alleen een visueel medium is, maar ook een brug tussen culturen, emoties en tijd.